A gyilkos baba a vártnál is jobban hasít

2023. jan. 13

A gyilkos baba a vártnál is jobban hasít

Első hétvégéjén több mint 30 millió dollárt hozott Észak-Amerikában az M3GAN című horror, amelynek hősnője egy mesterséges intelligenciával megáldott baba. Önfejlesztő programjának köszönhetően radikálisan átértelmezi küldetését, mely szerint mindenáron meg kell védenie kis gazdáját. Iparági szakemberek csak 20 millió körülire lőtték be az első hétvégi bevételt, ami szintén szép eredmény lett volna a mindössze 12 millió dollárból készült produkció számára.
A meglepőnek tűnő sikerben nincs semmi meglepő, hiszen a M3GAN hatalmas internetes felhajtás közepette került a mozikba, hetekkel a bemutató előtt mémek tucatjai készültek a gyilkos babáról, és a rajongók a film ismerete nélkül is összevesztek azon, ki a menőbb kis termetű rém: az új, delejes tekintetű szöszi, vagy a korábbi sztárok, Chucky (Gyerekjáték-franchise) vagy Annabelle (szintén kultikus horrorfranchise).
Ám az internetes cécó még hagyján, a film ugyanis kifejezetten jól sikerült (92 százalékot kapott a RottenTomatoes portálon), és ez az információ villámgyorsan elterjedt. A gyilkos baba tematika régóta agyonkoptatott klisének számít, az alkotók azonban szó szerint friss vért tudtak pumpálni a műfajba, a darabnak ráadásul komoly üzenete is van azok számára, akik a gyilkolást élvezve is mögöttes tartalmat keresnek. A Slate nevű kultúrportál rámutat, hogy az ádáz robot ámokfutása a rossz szülői attitűd kegyetlen metaforája: az árvaságra jutott kislány nem szerető pótszülővel vigasztalódhat, hanem egyéb elfoglaltságra hivatkozva egy gondolkodó gépre bízzák, és kisvártatva mindenki megnézheti magát.
További jó hír, hogy javában vágják a rendezői változatot extra patakvérrel, tehát a film kultikus státusza végképp biztosítva van.
Ja, és az M3GAN